NEMOGUĆE PUTOVANJE

NEMOGUĆE PUTOVANJE

1955-te godine, šest studenata je iz Londona krenulo u dva Land Rovera na epsku ekspediciju u nepoznato. Destinacija je bio Singapur, a nagrada je mesto u istoriji. Jedan od članova tima, Tim Slessor, deli svoja sećanja o tome kako se putovanje odvijalo.



Bilo bi to jedno od najdužih kopnenih putovanja: na pola sveta, od Engleskog kanala do Singapura.

Kao studenti nismo imali novca, automobila, ništa.

Kao i mnogi drugi u Cambridgeu 1950-ih, ideja je nastala kasno jedne večeri uz kafu sa šaltera. Otišao sam u sobu Adriana Covellai u jednom trenutku on je počeo da sanja - naglas. Kako bi bilo da napravimo ekspediciju za odlazak u Singapur? Ludo? Možda. Ali zašto ne? Uostalom, niko drugi to nije učinio. Mogli bismo biti prvi.

Izašli smo iz atlasa. Otisli smo rutu. Pretpostavljali smo u kilometraži. Razgovarali smo dugo u noć.

A to je, manje-više, kako se rodila ekspedicija ili, tačnije, kako je zamišljena.



Tim se okupio gotovo pre nego što smo to znali. Prvi u ekipi bio je snimatelj Antoni Barrington Brovn (uvek poznat kao BB). Sledeći je bio Henri Nott, sekretar Univerzitetskog moto kluba. Tada je tu bio Pat Murphi, navigator i diplomata za ugovaranje viza.
Tada smo imali ideju da regrutujemo nekoga iz Okforda: zaključili smo da, ako ikad dobijemo ta dva automobila, možemo da imamo jedno obojeno svetlo plavo, a drugo tamno plavo. Rezultat medijskog interesovanja masovno bi umnožio naše šanse za sponzorstvo.



Pošta je poslata na drugo mesto. Vratla se s Nigelom Nevberijem koji je postao naš ravnatelj i drugi mehaničar. Adrian koji je nakon svega pružio početnu iskru, već je bio naš "menadžer zauzetosti" - blagajnik, računovođa i sekretar. Prvo, s pismom, a potom u poseti Birminghamu, krenuo je da ubedi kompaniju Rover da smo sposobni da krenemo na put koji je, po nekima, prilično nemoguć.
Ali, kako je Adrian naglasio, da smo, bez obzira na sve, napravili prvo putovanje „preko kopna do Singapura“, reklamiranje Rovera bilo bi značajno. Nekoliko dana kasnije Rover je napisao da kaže da razumeju logiku Adrijanovog predloga. Proslavljali smo!!