GERRY MCGOVERN

Nezaustavljiv duh jedinstvena skulptura nastala u saradnji Nina Mustike i Gerrija McGoverna

Kao direktor dizajna i glavni kreativni direktor za Land Rover, Gerri McGovern stvara neka od najposebnijih i najpoželjnijih vozila na svetu i prepoznat je kao jedan od svetski vodećih dizajnera automobila.

Nakon završene diplome industrijskog dizajna na Univerzitetu u Koventriju, McGovern je nastavio da studira master studije na Roial College of Art u Londonu, specijalizovan za automobilski dizajn. Karijeru je započeo u Chrisler-u u Detroitu, pre nego što se vratio u Veliku Britaniju kao stariji dizajner Peugeota ​​i kasnije se pridružio Rover grupi. Kroz ovaj period bio je vodeći dizajner kritičkog MGF-ovog sportskog automobila, Land Rover Freelander - najprodavanijeg kompaktnog SUV-a u Evropi tokom 7 godina, i vodio tim koji je stvorio treću generaciju Range Rover-a. McGovern se zatim preselio u kompaniju Ford Motor Compani kako bi osnovao i podmladio brendove Lincoln-Mercuri, postavivši studije u Detroitu i Irvineu u Kaliforniji pre nego što se vratio u Veliku Britaniju kako bi pokrenuo dizajnersko savetovanje u Londonu.

McGovern se pridružio Land Roveru 2004. godine kao direktor, napredni dizajn, a 2006. godine postavljen je za direktora Land Rover Design-a. Od tada njegova pozicija prerasla je u ulogu glavnog kreativnog direktora i član je izvršnog odbora Jaguar Land Rover-a.


On i njegov tim u procesu su stvaranja čitave nove generacije Land Rovera, redefinisanja branda i nadogradnje na utvrđeno nasleđe kako bi asortiman proizvoda bio relevantan za 21. vek. Fenomenalno uspješan Range Rover Evokue, razvijen iz globalno poznatog LRKS konceptnog vozila, bio je prva cjelovita manifestacija McGovern-ove dizajnerske strategije od povratka iz SAD-a. Nakon toga usledili su potpuno novi Range Rover, koji je kritiku započeo u septembru 2012. godine, Range Rover Sport (2013) i novi Discoveri Sport.

Odgovorni za vođenje i viđenje budućnosti ovog sjajnog britanskog brenda, McGovern trenutno vodi tim da razvije mogućnosti za širenje poslovanja u nova područja kao i da odgovori na izazov zamene ikona kao što je Defender. Kao glavni kreativni direktor McGovern-a širi zadatak je voditi sve aspekte vizuelne komunikacije osiguravajući dosledan izgled i osećaj između vozila i identiteta brenda.

McGovernova strast prema dizajnu proteže se daleko izvan automobilske industrije; autoritet je moderne arhitekture i nameštaja, kao i kolekcionar savremene umetnosti. Sedeo je na mnogim panelima ocenjujući dizajn, predstavljen na brojnim istaknutim međunarodnim automobilskim i poslovnim događajima i predstavlja kompaniju na globalnom nivou.