HEROJI PROJEKTA: LAND ROVER I CRVENI KRST

Odeljenje za specijalne operacije na vozilu (SVO, Special Vehicle Operations) kompanije Jaguar Land Rover dizajniralo je i napravilo novu verziju Land Rover Discoveri-jaa za upotrebu od strane austrijskog Crvenog krsta. „Heroj projekta“ predstavljen je svetskim medijima prvi put na Sajmu automobila u Ženevi.


Heroj projekta (Project Hero) je napredno komunikaciono vozilo, stvoreno da podrži partnerstvo Jaguar Land Rovera sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), najvećom svetskom humanitarnom mrežom. SVO je sarađivao s austrijskim Crvenim krstom kako bi razvio jedinstveni Land Rover koji će isprobati njihovi timovi za vanredne situacije. Nadamo se da ćemo pomoći Crvenom krstu da spasi živote, skraćivanjem vremena pri reagovanju na katastrofe.


Land Rover podržava Crveni krst od 1954-te i isporučio je 120 vozila IFRC-u na raspoređivanje u svim krajevima sveta. Project Hero je prvi koji ima krovni dron. Potpuno integrisani sistem sletanja sa samocentriranjem i tehnologijom magnetnog zadržavanja omogućava bespilotnoj letelici (dronu) da sleti tj aterira na krov Project Hero-sa kada je vozilo u režimu vožnje..Dron poboljšava već izvanredne sposobnosti novog Discovery-ja. Pomoću drona u vazduhu, snimci uživo mogu se proslediti timovima Crvenog krsta za reagovanje u kriznim situacijama , pomažući im da brže i efikasnije reaguju na klizišta, zemljotrese, poplave i lavine. Dramatične promene pejzaža mogu učiniti da mape bude suvišne i nekorisne, što povećava opasnost i poteškoće u pronalaženju i spasavanju preživelih, tako da će pogled iz ptičje perspektive drona omogućiti spasiocima da sa sigurne udaljenosti istraže mesto nesreće.


Džon Edvard, generalni direktor specijalnih operacija Jaguar Land Rover-a, rekao je: „Land Rover i tim inženjera i dizajnera u SVO-u su ponosni što podržavaju neverovatan humanitarni rad IFRC-a i njegovih članova.


“Novi Discovery je izvanredan SUV za sve terene, a Project Hero je optimalna kombinacija poboljšanih mogućnosti i inovativne tehnologije. Nadamo se da ćemo pomoći Crvenom krstu da spasi živote u vanrednim situacijama.”Dr Jemilah Mahmood, Generalni sekretar za partnerstva IFRC-a, rekao je: „Zahvalni smo Land Roveru na njihovoj velikodušnoj podršci tokom poslednjih 60 godina, i ponosni smo na naše ambiciozno globalno partnerstvo koje je preobrazilo živote miliona ljudi na četiri kontinenta.


“Partnerstvo pruža podršku zajednicama širom sveta da postanu otpornije na prirodne katastrofe poput monsuna, poplava i zemljotresa.


“Projekt Hero kombinuje najbolje ekspertize Crvenog krsta i Jaguar Land Rovera kako bi stvorio zaista jedinstveno vozilo za koje se nadamo da će biti u mogućnosti da spasi akcije u najtežim okruženjima.”Project Hero zasnovan je na 3,0-litarskoj TD6 verziji novog Land Rover Discoverija. Pored jedinstvene bespilotne tehnologije koja se isporučuje u vozilu Projekt Hero, u zadnjem delu kabine ovog posebnog vozila nalaze se i:


- Klizni pod za teška opterećenja u prtljažnom prostoru, koji se može koristiti kao dodatna radna površina ili za zaštitu tereta

-Ploča za odvajanje iza zadnjih sedišta koja pruža dodatne tačke postavljanja opreme

- Strateški pozicionirano LED osvetljenje za pomoć noćnom vidu

-Inovativni izvori napajanja koji prihvataju višestruke utičnice iz različitih regionaProjekt Hero takođe je opremljen radio frekvencijama više frekvencija koje omogućavaju kontakt u raznim situacijama


Projekt Hero će biti smešten u austrijskom centru za obuku Crvenog krsta u Erzbergu, u planinskom području rudarstva Eisenerz i u Beču, tokom 12 meseci od juna 2017. Dron će se koristiti u simulacijama za razvoj novih i inovativnih tehnika za pomoć u katastrofama i na probnim stazama za složene scenarije prirodnih katastrofa, uključujući noć i u guste šume. Projekt Hero takođe će se koristiti kada Crveni krst pruža hitnu podršku u vremenima prirodnih katastrofa, poput jakog snega ili poplave ili drugih nesreća.