Od lansiranja prvog Range Rover modela davne 1970-te, ovo vozilo se kontinuirano razvija. Najluksuznijeg sportskog terenca (SUV) na svetu odlikuju izvanredni nivoi sofisticiranosti, performansi, dizajna i naravno tehnološki napretci koji čine da se ovo vozilo izdvaja od drugih. Sada ćemo se osvrnuti na istoriju serije luksuznih sportskih terenaca poznatih pod imenom "Range Rover porodica".


Pogledajte kontinuiranu evoluciju Range Rovera od svog osnivanja

1969 - Prototip Range Rover Velar

Kako bi sačuvali prototip prvog Range Rover vozila kao strogo čuvanu tajnu, dizajneri i inženjeri koji su radili na ovom revolucionarnom novom vozilu dali su mu ime "Velar" - reč vodi poreklo od italijanske reči "velare" što znači veo ili prekrivka. Prvih 26 prototipa je čak imalo i ovaj bedž kako bi se zamaskirao njihov identitet.

Rani Range Rover prototipi nosili su bedž Velar, kako bi prikrili svoj pravi identitet.

1970 - Prva proiizvodnja Range Rovera sa troje vrata

Nakon uspešnog testiranja koncept vozila Velar, na tržište je pušten i prvi model Range Rovera. Ovo vozilo dobilo je izvanredne kritike, zahvaljujući retkoj kombinaciji performansi i neobičnog dizajna. Ovo je prvo vozilo koje je imalo stalni pogon na sva 4 točka, prtljažnik na podizanje, haubu na preklop i kontinuiranu liniju karoserije.

1981 - Range Rover sa četvoro vrata

Nakon 11 godina na tržištu,Range Rover Klasik je postao dostupan kao vozilo sa četvoro vrata,dajući time veće mogućnosti već širokoj masi obožavaoca.

 • Range Rover
 • Range Rover

Levo: Počev od trenutka svog osnivanja, Range Rover je bio poznat u društvu po svom luksuznom stavu Desno: Ono što čini Range Rover odmah prepoznatljivim jeste njegov karakterističan dizajn

1994 - Druga generacija Range Rover-a

Luksuznije od svog prethodnika, vozilo druge generacije stavlja akcenat na dizajn poput orginalne siluete i pravougaonih umesto okruglih farova koji su se koristili u tadašnja vremena. Ove izmene učinile su da vozilo do današnjih dana zadrži trenutnu prepoznatljivost.

2001 - Treća generacija Range Rover-a

Ovo Range Rover vozilo je prvo vozilo koje je izrađeno od mokokokne karoserije. Inspiracija za dizajn trupa preuzeta je od italijanskih Riva glisera, remenice na luksuznoj jahti zamenile su metalik završne obrade unutar vozila.

 • Range Rover
 • Range Rover

Levo: Uvedeno je još više luksuza u odnosu na drugu generaciju Range Rover-a Desno: Italijanski Riva gliser poslužio je kao inspiracija za dizajn vozila

2004 - Koncept vozilo Range Stormer

Koncept vozilo Stormer ostaće zapamćeno kao vozilo koje je utrlo put budućem dizajnu Range Rover automobila kao i po smelom pristupu u uvođenju nove tehnologije u rad vozila.

2005 - Proizvodnja Range Rover sportskih vozila

Uvođenje prvog sportskog terenskog vozila u Range Rover porodicu pokazalo je posvećenost kompanije Land Rover ka razvoju performansi. Jedna od opcija za motor uključivala je i benziski supercharged motor od 4.2 litra koji je davao brze performanse. Range Rover Sport je takođe nudio i unakrsno uvezanu suspenziju vazduha, čime se vozačima omogućilo opciono podešavanje visine vožnje što je optimizolavo komfor u vozilu sa pogonom na sva 4 točka, kako pri drumskoj tako i pri terenskoj vožnji. Visina koja varira upravo je jedna od mnogih distinktivnih karakteristika koja je odražavala dinamičke performanse u izgledu ovog vozila.

 • Range Rover
 • Range Rover

Levo: Koncept vozilo Stormer utrlo je put dizajnu budućnosti Range Rover vozila Desno: Dolazak vozila Range Rover Sport korisnicima je ponudio naprednije performanse

2008 - Koncept vozilo LRX

Ovo kros-kupe koncept vozilo predstavljalo je ambiciozan i napredan korak za Land Roverov dizaj tim. Target su bili vozači koji bi se retko upuštali u terensku vožnju, no, ipak, ovo koncept vozilo je zadržalo legendarne sposobnosti Land Rover vozila ali i tržištu ponudilo sasvim novi enterijer koji je javnost ocenila kao "futuristički".

Dizajn koncept vozila LRX u mnogome je uticao na izgled kasnijeg modela, Range Rover Evoque

2011 - Proizvodnja modela Range Rover Evoque

Kako su ga mnogi prodajni saloni nazvali "vozilom godine", Range Rover Evoque napravio je senzaciju čim je pušten na tržište, na sajmu automobila u Parizu 2010-te godine. Mnoge karakteristike viđene na koncept vozilu LRX zadržane su i na ovom luksuznom kros-kupeu, uz inovativni Range Rover dizajn.

Range Rover Evoque

Dolazak Range Rover Evoque doneo je sa sobom novi dizajn

2012 - Četvrta generacija Range Rover vozila

Četvrta inkarnacija Range Rover vozila bila je prva kod koje je celokupna karoserija izrađena od lakog aluminijuma, i ova vozila su odmah postala prepoznatljiva po dugačkom međuosovinskom razmaku i plutajućem krovu. U vozilima ove generacije ugrađena je i napredna verzija Land Roverovog sistema Terrain Response®. Ova tehnologija autoamtski selektuje najbolja podešavanja u vozilu kako bi se kretanje prilagodilo vrsti terena.

2013 - Range Rover Hibrid

Prvo hibridno vozilo u Range Rover porodici ne samo da je obezbeđivalo ekonomičniju potrošnju goriva već i smanjenu emisiju štetnih gasova, ali ono što je najvažnije - to nikako nije uticalo na smanjenje performansi. Kako bi se to dokazalo, ovo vozilo testirano je na 16.000km dugoj vožnji od Solihull-a do Mumbaija. Ova ruta sadržala je najzahtevnije uslove vožnje - Himalaje.

 • Range Rover Hybrid
 • Range Rover Hybrid

Levo: Prvi hibridni Range Rover Sport smanjuje emisiju bez uticaja na performanse Desno: luksuzane karakteristike koje se očekuju od Range Rovera zadržane su na Hibridu.

2013 - Druga generacija vozila Range Rover Sport

Ovo vozilo prvi put je provozao glumac James Bond-a, Daniel Craig, i tom prilikom su neke ulice u Njujorku privremeno zatvorene kako bi se prikazao unapredjeni Range Rover Sport,koji donosi veću efikasnost od 3.0 litarskog V6 motora.Range Rover Sport

Povećana snaga motora je ključna karakteristika druge generacije Range Rover Sporta

2015 - Lansiranje modela Range Rover Sport SVR

Projektovan kako bi pružio visoke performanse sportskog terenca uz optimalnu snagu, Range Rover Sport SVR je prvo vozilo koje je konstruisao Land Roverov tim za specijalne operacije u vozilu. Kao najbrži Land Rover ikada, ovo vozilo nudi nezaboravnu vožnju. Snaga ovog vozila odražava se i u karakteristikama njegovog dizajna kao što su četvrtaste izduvne cevi i jedinstven zadnji spojler.

2015 - Range Rover SVAutobiography

Kao vrhunac prefinjenosti i luksuza, Range Rover SVAutobiography redefinisao je Range Rover iskustvo. Pažnja je posvećena detaljima kao što su završne obrade od brušenog aluminijuma i posebna sedišta u kabini. Što se tiče eksterijera, jedinstven izbor palete boja omogućio je vozačima da vrhunsko iskustvo luksuza koje je sinonim za Range Rover. Model SVAutobiography Dynamic uveden je kratko nakon modela SVAutobiography. Svojim karakteristčnim dizajnom i moćnim V8 motorom ovo vozilo odražavalo je svoju snagu i agilnost.

 • Range Rover Sport SVR
 • Range Rover

Levo: Range Rover SVR kombinuje snagu i performanse za uzbudljivu vožnju Desno: Vrhunac luksuza i performansi,Range Rover SVAutobiography

2015 - Range Rover Evoque Kabriolet

Prvi Range Rover kabriolet, Evoque, kombinuje čuvene Land Roverove performanse sa upadljivim karakteristikama potput krova na harmonika sklapanje, pri čemu su zadržane sve jake vizuelne osobenosti koje je osmislio Land Roverov tim dizajnera. Rezultat je vrhunski sportski kabriolet sa pogonom na sva 4 točka, za sve terene.

Range Rover Evoque Convertible

Range Rover Evoque kabriolet je prvi Range Rover takve vrste.

Od prvog koncept vozila Velar, koje je držano pod velom tajne, do prvog kabrioleta Evoque, evolucija Range Rovera je jasna. Luksuzni sportski terenci i dalje pomeraju granice u dizajnu, sposobnostima i performansama vozila, pri čemu se nikad ne čini kompromis na štetu sposobnosti i snage.

Pogledajte galeriju

2017 - Novi Range Rover Velar

Priča se nastavlja. Novi Range Rover Velar tržištu će biti predstavljen 1-og marta 2017te.

INFORMIŠI ME


RANGE ROVER PORODICA

OTKRIJTE KOJI JE PRAVI MODEL RANGE ROVERA ZA VAS


 • Range Rover
  RANGE ROVER

  Kada je uveden pre više od 45 godina,to je promenilo način na koji je svet gledao na terensku vožnju.Tokom godina, ovaj brend postao je vrhunac slavnog britanskog dizajna.

  Istražite ovo vozilo
 • Range Rover Sport
  RANGE ROVER SPORT

  Range Rover Sport zaista opravdava ‘S’ u akronimu SUV. Ovo vozilo uzdiže asortiman našeg brenda na viši nivo - ovo je najagilniji, najdinamičniji i najresponsivniji Land Rover ikada.

  Istražite ovo vozilo
 • Range Rover Evoque
  RANGE ROVER EVOQUE

  Ovaj model broji preko 170 medjunarodnih nagrada.Range Rover Evoque je dostupan u modelu kupea,sa petoro vrata i kao konvertibilan stil karoserije.

  Istražite ovo vozilo